De Utrechtse Euro en uw financiële administratie

Een Utrechtse Euro betaling behandel je als een normale euro betaling. Omzet/inkomsten verdiend binnen de Utrechtse Euro community moeten gewoon opgegeven worden bij de belastingdienst en uitgedrukt worden in gewone euro’s. Transacties binnen de Community zijn ook gewoon BTW-plichtig en ook over de omzet binnen de Utrechtse Euro community moet omzetbelasting betaald worden. Hier gelden dezelfde regels als voor handel in euro’s. Kort gezegd is jouw Utrechtse Euro rekening een extra rekening waarvan je de in- en uitgaven moet doorgeven aan de Belastingdienst.


Welke stappen volg je om je Utrechtse Euro inkomsten goed te administreren?


Stap 1 Utrechtse Euro’s registreren in administratie

Een bedrijf of consument doet een aankoop bij jouw bedrijf en geeft aan in Utrechtse Euro’s te willen betalen. Voor de administratie van de verkoop verandert er niks, behalve dat je aangeeft dat de verkoop niet in pin of contant heeft plaatsgevonden, maar in Utrechtse Euro’s.

Voor de belastingdienst maakt het niet uit of de verkoop die in de kassa aangeslagen wordt contant, met pin of met Utrechtse Euro’s betaald wordt. Dit is puur voor je eigen administratie. Het vastleggen van de verkoop gebeurt in je kassa of alleen in de administratie wanneer je geen gebruik maakt van een kassa.


Verkoop via kassa

Je gaat de verkoop registreren in je eigen administratie. Het liefst maak je hiervoor een knop aan in je kassasysteem voor Utrechtse Euro’s. Wanneer een betaling plaatsvindt kun je deze producten aanslaan onder de ‘Utrechtse Euro’ knop. Wanneer je aan het einde van de dag de omzetgegevens van de kassa uitdraait, kun je precies zien hoeveel van je aankopen er in Utrechtse Euro’s betaald zijn.


Verkoop via factuur

Werk je niet met een kassasysteem? Dan kun je Utrechtse Euro’s gewoon factureren. Zorg dat op de factuur duidelijk vermeld staat dat de factuur in Utrechtse Euro’s betaald wordt. Zo kan jouw klant deze factuur ook gemakkelijk opnemen in zijn/haar administratie. Het is voornamelijk belangrijk dat je zelf weet op welke manier je klanten hebben betaald en dat je aan de hand van facturen en bonnen kunt laten zien dat deze cijfers overeenkomen met de inkomsten en uitgaven op jouw online Utrechtse Euro rekening.


Stap 2 Checken van in- en uitgaven kassa en Utrechtse Euro rekening

Download de CSV-file van je Utrechtse Euro rekening, zie handleiding “Omzetgegevens per dag verkrijgen in Utrechtse euro”. Het is handig om deze file te koppelen aan zowel je kassasysteem en je boekhouding. Je doet dit door een nieuwe rekening toe te voegen in je boekhouding met de naam Utrechtse Euro.


Samenvatting