Wat is het verschil tussen het Circuit en barternetwerken?

Net als in het Social Trade Circuit handelen deelnemers in Barternetwerken met een eigen betaalmiddel. Het verschil is dat binnen het Circuit dit betaalmiddel na een bepaalde periode buiten het Circuit besteed kan worden, en de waarde ervan beschermd wordt door interne en externe verzekeringen. Het betaalmiddel van Barternetwerken kan niet buiten het netwerk besteed worden en - onbedoeld - dus ook erg in waarde zakken.

In een Barternetwerk moeten succesvolle bedrijven wat ze verdienen per sé besteden bij andere leden. Er breekt nooit een moment aan waarbij buiten het netwerk besteed mag worden. Als gevolg daarvan haken de bedrijven die het meest doen voor andere leden af, omdat het vaak niet lukt hun verdiensten uit te geven omdat er te weinig bestedingsmogelijkheden zijn. Het Circuit heeft dit probleem niet, omdat na een bepaalde termijn de verdiensten altijd buiten het Circuit besteed kunnen worden.
Het Circuit is bovendien een samenwerkingsverband tussen allerlei verschillende groepen, ieder met een eigen doelstelling, maar met het gezamenlijke doel een alternatief voor het geld van de banken te vormen.

We hopen dat de Barter-community's willen proberen om binnen het Circuit met de andere groepen samen te werken. In eerste instantie zonder ruiloptie naar de andere community's maar zodra de waarde van de ruileenheid stevig verankerd is, kan gewoon meegedaan worden.